Atrakcyjne wiadomości na temat tego w jaki sposób decydować się na materac do naszego łóżka.

Każdy z nas śpi średnio blisko 8 godzin na dobę, co mniej więcej razem sprawia, że przebywamy w łóżku mniej więcej 1/3 naszego życia. W trakcie snu ciało i mózg odpoczywają pozyskując siły i energię na następny dzień. Nieraz ludzie narzekają, że budzą się niewyspani mimo dostatecznej porcji snu. Nieraz również skarżą się na bóle barków, pleców lub karku. Z tej przyczyny wybór materaca jest niezwykle istotny, zdecydowanie istotniejszy aniżeli dobór samego łóżka.
A więc jaki dobry materac do spania wybrać?

Na początek odpowiedni materac winien być dobrany do naszego wzrostu oraz wagi ciała. Prawidłowo dostosowany materac nie powinien być ani nazbyt twardy, ani zbyt miękki – powinien doskonale dopasowywać się do naturalnych krzywizn naszego kręgosłupa. Nie zapomnijmy o tym, aby zdecydować się na model przynajmniej o 20 cm dłuższy niż wzrost osoby, jaka będzie na nim spała. Osoby, które mają na co dzień problem z kręgosłupem, przed kupnem materaca powinny sięgnąć rady lekarza ortopedy czy fizjoterapeuty, tak by zakupiony materac łagodził dolegliwości bólowe i nie zwiększał wad kręgosłupa.

Następnym wyznacznikiem jest wypełnienie materaca to znaczy to co znajduje się w środku. Każdy rodzaj materaca posiada inne właściwości. Można selekcjonować z materacy sporządzonych na bazie sprężyn kieszeniowych, materacy zrobionych z pianki lateksowej, pianki poliuretanowej bądź posiadających połączenie tych wypełnień. Dodatkowo, w materacach natknąć się możemy wypełnienie z włókien kokosowych czy gryki – te powodują zniwelowanie pojawiania się pleśni i grzybów. Nadzwyczajną uwagę do wyboru wypełnienia winni przyłożyć alergicy – nie każdy bowiem wypełniacz ma właściwości antyalergiczne.

Przy doborze materaca pamiętajmy szczególnie, że odpowiednio dostosowany, wygodny model nie tylko zagwarantuje nam regenerację sił, ale również zadba o nasz kręgosłup przez długie lata. Od niego zależy nasze zdrowie oraz doskonałe samopoczucie.