Całość tego, co trzeba wiedzieć o planowaniu hotelu

Konstrukcyjny projekt hotelu nie jest w tym momencie czymś, co jest się w stanie opracować w siedem dni, przede wszystkim jeżeli chcemy zrobić to dobrze. Rola ta staje się trochę w wyższym stopniu skomplikowana aniżeli prosty układ domku jednorodzinnego lub pawilonu. Powiemy wam wobec tego, na czym dobrze się skoncentrować i co narysować bardziej szczegółowo.

Przede wszystkim najpierw powinno zastanowić się nad całym programem funkcjonalnym obiektu. Przeważnie u dołu umieszcza się reprezentacyjne foyer z recepcją, szatnią, bagażownią, sejfem i skrytkami, przy wejściu nieodzowny jest też obecny tam przez dwadzieścia cztery godziny na dobę dozorca oraz kontrola bezpieczeństwa, w jakiej mieści się monitoring korytarzy i stref wspólnych. Także w tym miejscu powinno się zaopatrzyć budynek w usługi – sklepy dostępne nie wyłącznie od wewnątrz, ale także dla ludzi przechodzących ulicą, co uatrakcyjni budynek. Sprzedawać wobec tego tam możemy nie jedynie szlafroki hotelowe oraz mydełka oraz pamiątki z owego miejsca, lecz też zwyczajne artykuły żywnościowe czy innej kategorii. Czasem trzeba zlokalizować w tym miejscu także bank, fryzjera bądź fitness klub.
Kwestią związaną z gustem staje się umiejscowienie gastronomii. Najlepszy na to jest też dół, ale czasem znakomitym zabiegiem okazuje się restauracja na ostatnim piętrze. Krajobrazy z niej są w takim przypadku świetne, podobnie jej bryłę można wyróżnić oraz nakłonić do skorzystania ludzi, którzy w obiekcie nie przebywają. Czasem należałoby nadać jej formę przeszkloną oraz wyróżnioną.

Zaczynając od pierwszej kondygnacji po wyższe, zależnie od planowanej wielkości, zwykle umieszczone są sypialnie. Ilość gwiazdek określa mniej więcej jak rozległe mają być pokoje – sprzęty są w większości wypadków znormalizowane pod modularne szerokości oraz wielkości – i jak wyposażone – czy starczy niezbyt komfortowe małe łóżko, czy akurat powinniśmy wręczyć klientowi wszystko na talerzu – jacuzzi, kapcie i szlafroki hotelowe, prędko uzupełniany mini bufet.

szlafroki hotelowe

O ile dobrze zaplanujemy hotel, deweloper prędko jest w stanie liczyć na zwrot opłat.