Cuda natury

Nadeszły upragnione wakacje!

Czasu urlopów oczekiwali z niecierpliwością nie tylko uczniowie w szkołach, ale również ich rodzice w zakładach pracy i biurach. Również emeryci pomimo narzekania na stan zdrowia opuszczają szpitalne kolejki, pakując walizki na zasłużony odpoczynek. Cały kraj odetchnął z ulgą i szykuje się do wyjazdu na wczasy. Wszystkim towarzyszy jednakże ważne pytanie – gdzie udać się na wakacje? Odpowiedź jest jedna – Beskid Śląski. Region ten jest wciąż mało odwiedzany przez turystów i nie ma szans konkurować z Tatrami czy Bieszczadami pomimo, że walorami przyrodniczymi w niczym im nie ustępuje. Warto więc udać się tam by obejrzeć i docenić ten cud natury a przede wszystkim odpocząć i nabrać sił do kolejnego ciężkiego roku pracy i wyzwań. Wielu turystów zasłania się tym, że może i pojechałoby w rejony Beskidu, ale nie zna ich i boi się niepowodzenia. Nie jest to żadna wymówka, dla takich ludzi powstała specjalna strona internetowa pod nazwą beskid śląski wypoczynek. Strona ta została zaprojektowana przez najbardziej doświadczonych przewodników po Beskidzie Śląskim i jest swoistą nawigacją po górach, prowadzi nas w najciekawsze miejsca i informuje turystę o warunkach atmosferycznych. Na portalu znajdziemy również propozycje noclegów i hoteli wraz z cennikiem, wystarczy wejść w zakładkę beskid śląski noclegi domki. Dostęp do aplikacji można wykupić za jedyne osiem złotych co nie jest przerażającą kwotą, jak na tak wielką mnogość funkcji.

Po jakim obszarze oprowadzi nas zakładka beskid śląski noclegi domki?

Przede wszystkim wspaniałe szczyty i pasma górskie położone na różnych wysokościach. Wygodnie rozmieszczone szlaki turystyczne i kolejki linowe ułatwiają turystykę i wspinaczkę zaś wspaniałe drogi i trasy rowerowe pozwalają na podróżowanie wszystkimi środkami komunikacji lądowej. Pasmo Baraniej Góry jest już wręcz legendarne jako idealne miejsce do spokojnych wysokogórskich spacerów zaś pasmo Czantorii jest ukochanym miejscem do wspinaczki ekstremalnej. W tym rejonie ćwiczą swoje umiejętności profesjonalni alpiniści, którzy oferują turystom naukę wspinaczki linowej w przystępnych cenach. Wartość kursu podstawowego to około osiemdziesiąt złotych plus opłata za wynajem sprzętu.

Również miłośnicy architektury znajdą w tym regionie coś dla siebie

Około pięćdziesięciu kościołów zachwyca detalami i specyficznym góralskim stylem będącym ewenementem na skalę europejską i światową. Prawdziwą perełką Beskidu jest szesnastowieczny zamek usytuowany w pobliżu Grodźca. Budynek otacza wspaniały, bogaty w rzadkie gatunki roślin park.