Czym są szablony stron i skąd je brać?

szablony stron

Zakładając stronę lub bloga można skorzystać z gotowych rozwiązań, które odpowiadają za główny wygląd strony. Są to tak zwane szablony stron, które można jednak dodatkowo personalizować. Dostępne są zarówno darmowe jak i płatne rozwiązania.

Czym są szablony stron

Można powiedzieć, że jest to szkielet strony, który odpowiada za jej wygląd. Zależnie od konkretnego motywu dostępne mogą być różne opcje personalizacji. Wśród tych płatnych często znaleźć można wiele różnych wyglądów posta, które zmienić można jednym kliknięciem. Darmowe przeważnie ograniczają się do podstawowych funkcji, jednak na początek wystarczą.

Skąd brać szablony stron

Jest wiele różnych CMS-ów (systemów zarządzania treścią), które pozwalają wykorzystać gotowe szablony stron by stworzyć własną stronę internetową. Zależnie od wybranego dostępne one mogą być w różnych miejscach. Weźmy za przykład najpopularniejszy aktualnie CMS czyli WordPress.

Darmowe szablony do WordPressa

Jeśli chodzi o WordPressa to sprawa jest bardzo prosta. Po zalogowaniu się do panelu admina wystarczy wybrać odpowiednio „Wygląd” -> „Motywy” -> „Dodaj nowy” by móc wybierać wśród darmowych szablonów. Jeśli już któryś nas zainteresuje trzeba kliknąć „Zainstaluj” i już można brać się za personalizację wyglądu strony.

Darmowe szablony stron często są jednak mocno ograniczone, więc w przypadku bardziej rozbudowanych stron warto pokusić się o zakup ich płatnych wersji. Często również spotkać można się z sytuacją, że wyświetlają one niepożądane linki w stopce, które czasem ciężko usunąć.

Płatne szablony stron

Cena płatnych rozwiązań nie jest przesadnie wysoka, więc warto pokusić się o ich zakup. Zwiększy to funkcjonalność strony i pozwoli na bardziej rozbudowaną personalizację. Gdzie szukać płatnych szablonów? Jedną ze stron, na której można znaleźć wiele różnych szablonów do popularnych CMS-ów jest TemplateMonster.