Informacje o administracji nieruchomości

Kupując nowe mieszkanie w dużym mieście warto zwrócić uwagę nie tylko na wygląd, cenę za metr i jakość samego mieszkania, jego standard, ale także należy zapoznać się z dodatkowymi kosztami administracyjnymi. Czasami w przypadku nowych mieszkań są one bardzo wysokie, ponieważ w nich zawierają się opłaty za dodatkowe usługi, w tym monitoring osiedla czy renowację obiektów znajdujących się na osiedlu.

Co robi administrator nieruchomości

Dobra administracja nieruchomości kraków powinna udzielić nam odpowiedzi na wszelkie pytania, jeśli to administracja nieruchomości zapewnia nam ogrzewanie budynku w ramach opłacanego czynszu, to warto też zapytać kiedy uruchamiane jest ogrzewanie i kiedy kończy się sezon grzewczy.
W wielu miejscach w Polsce >administracja wspólnoty mieszkaniowej ogrzewanie zapewnia od października, jest to duża niewygoda w czasie jesiennych, wrześniowych dni. Najczęściej jest tak, że wcześniej odczuwamy potrzebę uruchomienia ogrzewania.
administracja nieruchomości kraków

Zadania administracji wspólnoty mieszkaniowej

Większość z nas nie zastanawia się na tym, czym zajmuje się administracja wspólnoty mieszkaniowej, poza rozliczaniem czynszu i dbałością o bezpieczeństwo i komfort wspólnoty mieszkaniowej administracja nieruchomości może przyjmować od nas różne uwagi i skargi. Oczywiście nie powinniśmy przychodzić do pracowników administracji mieszkaniowej ze skargą na sąsiada, chyba, że rażąco zakłóca spokój i łamie zasady wspólnoty.
Jako nowi mieszkańcy wspólnoty powinniśmy spotkać się z przedstawicielami administracji, aby poznać zasady funkcjonowania nowego miejsca, ale też uzyskać informację o spotkaniach wspólnoty, podczas takiego spotkania są poruszane ważne decyzje dotyczące funduszy mieszkaniowych jak i inne problemy, z którymi każdego dnia spotykają się mieszkańcy. Takie spotkanie pozwoli nam lepiej zapoznać się z ludźmi, z którymi będziemy przez najbliższe lata żyć w sąsiedztwie.