Kalibracja pirometrów – o czym należy pamiętać?

Aby zapewnić maksymalną dokładność przy dokonywaniu pomiaru temperatury należy postawić nie tylko na profesjonalny pirometr, ale trzeba także pamiętać o jego systematycznej kalibracji. W dzisiejszych czasach możemy znaleźć nie tylko przemysłowe pirometry, które nawet po wielu latach użytkowania nie potrzebować będą kalibracji, ale również można natrafić na modele, które nawet po kilku miesiącach użytkowania będą mieć mniejsze lub większe problemy z dokładnością.

O czym należy pamiętać?

Producenci pirometrów na każdym kroku informują klientów o zależności ich sprzętu od temperatury otoczenia. Pirometry, które pracują w nietypowych warunkach mogą zbiegiem czasu stopniowo zmieniać swoje pomiary. Poszczególne jony w czujniku mogą migrować i rozpraszać się na wszystkie strony, co oczywiście doprowadzi to zmian właściwości elektrycznych danego detektora.

pirometry

Okresowe kalibracje

Wpływ na dokładność oraz stabilność pomiaru temperatury może mieć nie tylko brud i kurz panujący w danym miejscu, ale również nawet niewielkie wibracje. Jeżeli pirometr wykorzystywany jest głównie w miejscach, gdzie panuje zwiększona wilgotność powietrza, to pamiętać należy o systematycznej kalibracji swojego sprzętu pomiarowego. Warto inwestować w pirometry, które wykonane są ze specjalnej obudowy ochronnej. Modele te poradzą sobie nawet w najtrudniejszych warunkach przemysłowych. Aby ocenić wydajność i dokładność pomiaru pirometru niezbędne jest oczywiście sprawdzenie urządzenia w specjalnym laboratorium.

Który pirometr wymaga szczególnej opieki?

Systematycznej kalibracji wymagają przede wszystkim pirometry szerokopasmowe, które wśród naukowców cieszą się bardzo dużym zainteresowaniem. Modele te pomimo tego, że cieszą się dużą popularnością, to niestety mogą mieć dość poważne błędy w odczytach. Urządzenia te wyłapują niewielką ilość ciepła, dlatego też nawet najmniejszy pył albo para wodna może spowodować nieprawidłowy odczyt. Bardzo precyzyjne pomiary oferują również pirometry cyfrowe, które wymagają rzadszego kalibrowania.