Kiedy wizyta u psychologa może nam pomóc?

Jeszcze do niedawna opinie społeczeństwa na temat psychologów w większości przypadków były dość negatywne. Sami uważaliśmy, że do takich lekarzy udają się wyłącznie „dziwacy”, którzy nie potrafią zapanować nad swoim życiem lub są na tyle leniwi, że wolą szukać jakichkolwiek wymówek, aby tylko nie pracować. Niejeden psycholog garwolin nam samym mógłby natomiast pomóc, o ile chcielibyśmy sięgnąć po jego pomocą dłoń. W pewnych sytuacjach jest to wręcz niezbędne. Przestańmy zatem wstydzić się korzystać z usług tego typu lekarzy, którzy są przecież od tego, aby nam doradzać.

Broń się przed depresją!

Chandra może dopaść każdego z nas. Zwykle wynika ona z problemów życiowych lub tych związanych z pracą bądź nie ma swojej jasnej przyczyny, ale mija już po kilku godzinach bądź po dłuższym nocnym odpoczynku. Jeżeli jednak od dłuższego czasu narzekamy na swój kiepski nastrój i w żaden sposób nie potrafimy go poprawić, oznacza to, że w naszym organizmie doszło do niepokojących zmian. Zwróćmy uwagę na swoje zachowanie. Brak motywacji, niechęć do pracy czy nawet niemożność oddawania się swoim pasjom lub unikanie kontaktów towarzyskich mogą być pierwszymi objawami depresji. Zamiast nieudolnie próbować radzić sobie z nią samodzielnie i na siłę dalej zajmować się codziennymi obowiązkami, odwiedźmy gabinet sprawdzonego i polecanego psychologa. Psycholog garwolin wspólnie z nami przeanalizuje całe nasze życie. Zapozna się z naszą pracą, sprawami rodzinnymi oraz całą przeszłością – przede wszystkim dzieciństwem. Dostrzeżemy dzięki niemu różne niezaleczone rany, o których w teorii kompletnie nie myślimy, a które jednak wpływają podświadomie na nasz nastrój. Będziemy w stanie zaakceptować swoją przyszłość i teraźniejszość, patrząc przez różowe okulary w przyszłość, która dopiero nadejdzie.

Mimo iż jesteśmy w stanie radzić sobie dobrze z większością swoich problemów, czasem tych kłopotów jest tak wiele, że przez nie nie potrafimy już na niczym się skupić. Psycholog garwolin na pewno pozwoli nam szybciej zapanować nad całym życiem.

meditation-278792_640