Muay thai Warszawa – najlepszą sztuką walki w stolicy

Rozwój dyscypliny muay thai

Czy słyszeliście kiedyś o muay thai? Znana również jako boks tajski lub boks syjamski, jest to sztuka walki stawiająca nacisk na ciosy łokciami i kolanami. Walki odbywają się obecnie w stójce, wyłącznie full – contact. Na początku dwudziestego wieku wprowadzono jednak wiele zmian, mających na celu zmniejszenie ilości poważnych urazów, jakich można było doświadczyć na zawodach. Zrezygnowano m.in. z ciosów głową oraz ciosów w krocze oraz wprowadzono kategorie wagowe. Jednak w dalszym ciągu walki zawodowe potrafią być dość brutalne. W przypadku walk amatorskich zawodnicy nakładają na łokcie i kolana ochraniacze, w walkach zawodowych z reguły rezygnuje się z takich zabezpieczeń.

Ciosy bokserskie początkowo były zdecydowanie słaba stroną tej sztuki walki, ponieważ największy nacisk stawiano na prace nogami. Obecnie jednak sytuacja nieco się zmieniła, doceniono zalety walki z użyciem biosów bokserskich, a zdarza się nawet, że mistrzowie muay thai zostają również mistrzami w boksie zawodowym.

Zalety treningu muay thai

muay thai warszawa
Muay thai jest sportem, który zdecydowanie można polecić każdemu. Poprawa kondycji fizycznej, wzrost siły i poprawa sylwetki to jedynie nieliczne z wielu zalet tej dyscypliny sportu. Ponieważ muay thai łączy w sobie zarówno trening aerobowy jak i trening siłowy, jest to sztuka walki która wyjątkowo skutecznie umożliwia spalenie tkanki tłuszczowej. Poza efektami widocznymi gołym okiem, boks tajski kształtuje również charakter, uczy dyscypliny i samozaparcia.

Boks tajski jest bardzo wszechstronny, umożliwia walkę w zwarciu, w półdystansie lub w dystansie. Warto rozpocząć trening już dziś! W kwestii muay thai Warszawa oferuje wiele miejsc, w których można rozwijać się w tej dyscyplinie sportu. Warto poszukać dobrego trenera, który zauważając nasze mocne i słabe strony pozwoli nam się rozwijać holistycznie. Treningi w dobrym klubie zdecydowanie pozytywnie wpłyną na życie każdej osoby, niezależnie od wielu i płci.