Niepozorne i nie docenione oko

Każdy z nas musi podjąć jakąś decyzję dotyczącą swojej kariery zawodowej. Śmiało można powiedzieć, że w różnych okresach czasowych modne są różne zawody. Ostatnio weszła moda na kształcenie się w kierunkach personalnych, informatycznych oraz administracyjnych. Mocno na na rynku pracy utrzymuje się również moda na stanowiska w działach handlowych, marketingowych, gastronomicznych i kosmetycznych.
Moda na prestiżowe kierunki kariery cały czas się zmienia. Technologia idzie na tyle do przodu, że praktycznie każdy ma do niej dostęp i staje się nieodzownym elementem naszego codziennego życia. Jeszcze nie tak dawno każdy młody człowiek marzył o karierze prawnika, lekarza, geodety.
Kiedyś taki człowiek, który chciał zostać geodetą musiał się wiele nauczyć. Wszyscy doceniali ciężką pracę, poświęcenie (często na długie lata) i ogromną wiedzę techniczną jaką musiał posiadać ktoś kto mierzył i nanosił na mapę wszelkie poprawki. Teraz mamy trochę inne możliwości i technologie, które sprawiły, że nie jest już to takie spektakularne jak kiedyś. Ten zawód kiedyś był niezwykle opłacalny. W dzisiejszych czasach np. geodeta Suwałki (lub z innych miejscowości na wschodzie, chociaż tyczy się to również innych miejscowości, bo staje się to globalne) jest niepozornym człowiekiem, który ma nowoczesny sprzęt, który umożliwia mu pracę i w szybki sposób jest w stanie nanieść wszelkie poprawki. Można opisać taką osobę jako ktoś „dodatkowy” na budowie/ przy projektowaniu itp. Oczywiście nie zwalnia to z ogromu wiedzy jaką mimo wspaniałego sprzętu trzeba posiadać.
Na przestrzeni lat jednak widać, że zawód ten zmalał w oczach społeczeństwa. Podobnie jak w zawodzie lekarza lub farmaceuty początkowe jak i późniejsze zarobki nie są już tak oszałamiające. Jest to przykre następstwo cały czas rozwijającej się technologii.
geodeta Suwałki