Pielęgnacja psa

Pielęgnacja pupila to najważniejsza rzecz by zapewnić mu nie tylko zdrowie i dobre samopoczucie, ale też bezpieczeństwo i zapobieganie wystąpienia chorób

Do podstawowych elementów higieny i pielęgnacji pupila należą: kąpiel, strzyżenie i czesanie, pielęgnacja uszu i oczu,obcinanie pazurów i higiena zębów. Czy wykonywać je samodzielnie czy pomocny okaże się salon pielęgnacji psów pruszków? Możemy skorzystać z dowolnej usługi dla psa, ale możemy też wykonać je samodzielnie.

Kąpiel psa- wymaga tego każdy pies niezależnie od rasy, częstotliwość zależy od długości sierści (im dłuższa tym częściej)

Zawsze należy kąpać psa kiedy ma brudną sierść, mitem jest że psa nie można zbyt często kąpać, należy zadbać, by jego sierść była czysta. Trzeba pamiętać o stosowaniu psich kosmetyków (które nie uczulają) w przeciwieństwie do kosmetyków dla ludzi, które podrażniają skórę psa. Warto używać też odżywki dla psów i preparatów z lanoliną- ułatwi rozczesywanie i powlecze sierść naturalnym filmem, który został usunięty wraz z myciem. Kluczem jest, by nie wywoływać u psa dodatkowego stresu i nie zalewać psu nosa.

Strzyżenie i czesanie- częstotliwość strzyżenia zależy od długości sierści, ale regularne szczotkowanie jest kluczowe, by utrzymać skórę psa w dobrej kondycji

Pielęgnacja uszu i oczu- trzeba je często kontrolować i regularnie oczyszczać, są one najważniejszymi częściami ciała psa, bardzo narażonymi na choroby.
Obcinanie pazurów i higiena zębów- Psy, które często spacerują ścierają sobie pazurki ale ważne jest by obcinać szczególnie piąty pazur (który najczęściej się wbija). Z psami które większość czasu spędzają w domu możemy wybrać się do weterynarza, by nauczył nas odpowiednio obcinać pazurki psa. Higiena jamy ustnej jest niezwykle ważna, przy osadzającym się kamieniu nazębnym- przydatna jest tu sucha karma, gryzaki czy mycie co jakiś czas zębów specjalną pastą.