Przygotowywanie posiłków na świeżym powietrzu

Własna posesja z placem wystarczającym na założenie ogrodu kusi dokomponowaniem do domu innych, dodatkowych budowli. Czasami jest to garaż, gdy jeden albo i dwa, zintegrowane z domem mieszkalnym to za mało, często budynek gospodarczy, altanka czy składzik na narzędzie ogrodnicze. Bywa jednak, że powstają także specjalistyczne konstrukcje, mające w sobie jeden użytkowy cel. Dla miłośników wyrobów wędliniarskich dobrym pomysłem będzie w takich wypadkach ozdobna wędzarnia w ogrodzie.
Rzecz jasna nie można mylić takich budowli ze stosowanymi w czasach komunistycznych beczkami po ropie, przykrywanymi brezentem. Tutaj mówimy o murowanych z cegły albo kamienia polnego ozdobnych konstrukcjach, wymurowanych zgodnie ze sztuką i z zachowaniem zasad estetyki. W przeciwnym wypadku, zamiast pochwalić się przed znajomymi własną wędzarnią i swojskimi wyrobami, będziemy się jej wstydzić i przed nimi ukrywać.
Inną, podobnego typu budowlą, może być grill murowany, ustawiony w ogrodzie, a jeszcze lepiej, gdy zostanie z wędzarnią zintegrowany. Może zostać postawiony samopas, gdzieś z boku posesji, eliminując konieczność każdorazowego wystawiania nieporęcznego i wywrotnego grilla przenośnego, a może zostać także umieszczony wewnątrz altanki, pod warunkiem wszak, że jest ona wystarczająco przewiewna, gdyż każdy grill ma to do siebie, że dymi. Oczywiście jest możliwa budowla niemalże bezdymna, której cały odzew paleniska zostanie skierowany w komin, ale to już odbierze całej metodzie grillowania pewien urok, bez którego, będzie to już co najwyżej murowana kuchnia, a nie grill.
To ostatnie zresztą również może być w altance przydatne. Latem, gdy nie lubimy siedzieć w domu i gdzie podczas gotowania w kuchni jest najzwyczajniej uciążliwie gorąco, gotowanie na świeżym powietrzu, w przewiewnym pomieszczeniu, z całą pewnością okaże się przyjemniejsze.