Słabe i silne strony

Od początku naszego życia tworzymy sobie ścieżkę kariery. Gdy jesteśmy dziećmi, tworzymy sobie opinię na temat swoich silnych i słabszych stron. Wiemy, że na przykład bardziej odpowiada nam nauka języków albo liczenie. Lubimy rysować, malować, tworzyć, zajmować się manualnymi czynnościami albo jesteśmy dobrzy w sporcie i aktywni fizycznie. Niektórzy z kolei lubią gotować, inni zarażają swoją wrażliwością i lubią działać społecznie. Ważny jest jednak także nasz charakter i prezencja zewnętrzna. Najłatwiej zazwyczaj ma osoba, która potrafi się ładnie i zwięźle wypowiadać, jest aktywna, jednocześnie dobrze pisze, szybko czyta, łatwo przyswaja nowe wiadomości, a także jest w swoich wywodach opanowany i dyplomatyczny oraz potrafi przekonać do siebie innych ludzi i zrozumieć punkty widzenia innych, a także łatwo się nie dekoncentruje i jest go trudno wyprowadzić z równowagi. Warto dodać jeszcze trudności, na które niestety, nie mamy wpływu, które utrudniają zdecydowanie ludziom dołączyć do tych perfekcyjnych. Jedni są dyslektykami lub dysgrafikami, co sprawia trudności, np. przy czytelnym pisaniu lub popełnianiu sporej ilości błędów. Inni z kolei bardzo łatwo się stresują przy przemówieniach publicznych lub nie mają właściwej dykcji. W takich sytuacjach może oczywiście pomóc specjalista. Wystarczy wpisać zapisanie typu logopeda Małopolska, a otrzymamy satysfakcjonującą nas odpowiedź już wkrótce.
logopeda Małopolska