Wibrometr – wykorzystanie i przeznaczenie urządzenia.

Wibrometr to urządzenie, które wykorzystywane jest do pomiaru i poboru danych ciała wibrującego. Dzięki systemowi wskazówkowemu możliwy jest odczyt danych i analiza powstałych wyników. Wśród urządzeń tego typu można znaleźć m.in. wibrometr laserowy, który wykorzystywany jest np. do diagnostyki eksploatacyjnej silników elektrycznych.

Co to jest wibrometr?

Wibrometr – miernik drgań elektrycznych może występować także w formie przenośnego urządzenia cyfrowego, które posiada monitor do odczytu danych. Urządzenie to umożliwia wykrycie drgań i wibracji maszyn i urządzeń. Sprzęt ten służy do pomiaru prędkości, przyspieszenia i przemieszczenia drgań podczas pracy innych urządzeń. Dzięki właściwościom, jakie wykazuje wibrometr, możliwe jest zapobieganie wielu urazów pracowniczych i uszkodzenia maszyn. Profesjonalne akcesoria gwarantują niezawodność oraz szczegółowy i wiarygodny odczyt, a dodatkowe funkcje pozwalają określić wiele dodatkowych parametrów. Dzięki wielu odczytom i pomiarom przy użycia tego urządzenia możliwa jest ocena stanu maszyn i sprzętów pod względem synchronizacji, poluzowania, luźnych części, błędnego działania itp.

Dodatkowe funkcjewibrometr

Dodatkowymi funkcjami zaawansowanych wibrometrów mogą być: wskaźnik poziomu baterii, podświetlane wyświetlacze LCD, automatyczne wyłączanie zasilania, zmienne końcówki o różnorodnej długości i inne. Tego rodzaju urządzenia zazwyczaj wykorzystywane są w branży budowlanej, jak również różnego rodzaju przemyśle. Drgania, które wykrywa urządzenie mogą pochodzić z wielu źródeł, a wśród nich należy wyróżnić m.in. drgania pochodzące z maszyn, drgania komunikacyjne wywołane poruszaniem się samochodów, pociągów i innych środków transportu. Drgania te mogą negatywnie wpływać na wiele sfer, jak również niszczyć konstrukcję obiektów budowlanych. Nadmierne drgania mają także negatywny wpływ na zdrowie i samopoczucie człowieka.