Wzmocnienie podłoża – kluczowy etap prac remontowych

Jesień – czas na remonty w domu

Jesień to okres, w którym bardzo często zdarzają nam się różnego rodzaju remonty i małe robótki domowe, na które w lecie nie zawsze mieliśmy czas. A to z racji pracy, czy też wakacyjnego wyjazdu, na który to czekaliśmy bardzo długo i wakacje były na to odpowiednim czasem, ponieważ przytrafił nam się urlop. Remont domu to coś, od czego na samą myśl pojawia nam się gęsia skórka i już na starcie nie wiemy od czego zacząć i za co najpierw się zabrać. Pomijając już fakt wielu naprawdę srogich wydatków, to najważniejszą sprawą będzie nasza organizacja i zachowanie porządku. Musimy bowiem ustalić z żoną, od czego zaczynamy i co jest sprawą priorytetową. Gdy wyznaczymy sobie już pierwszy cel, udamy się do marketu, gdzie zakupimy potrzebne towary i rozpoczniemy pierwszy etap remontu. Gruntowny remont powinniśmy zacząć przede wszystkim od solidnego wzmocnienia podłoża.

Co będzie potrzebne do wzmocnienia podłoża?

Jeśli ten ma być naprawdę wielki, a nasz dom jest już leciwy i chcemy go odnowić od gruntu, to weźmiemy się być może za wzmocnienie podłoża i wymianę podłogi w naszym salonie. Jak wiadomo w starym budownictwie podłogi były robione z drewna i wiemy jak wygląda i zachowuje się takie niewzmocnione podłoże, gdy chodzi się po nim wiele lat. Jest to nieznośny dźwięk, który szczególnie nocą przeszkadza mocno w śnie i słychać każdy krok osoby, która akurat przechodzi taką podłogą. Będziemy więc musieli dokonać zakupu kilku długich desek, solidnie wykonanych i bardzo grubych, z drewna, które nie psuje się już po kilku latach i ma bardzo długą żywotność. Wzmocnienie podłoża będzie kluczowym elementem rzutującym i warunkującym postęp dalszych prac. Jeśli mieszkamy na wsi, będziemy mieć paradoksalnie dużo łatwiej dowieźć te towary do domu, gdyż na wsiach funkcjonuje bardzo wiele tartaków i są one świetnym źródłem utrzymania w mniejszych miejscowościach. Gdy zamówimy takie deski z miasta i marketu, przewóz będzie nas kosztował trochę więcej, gdyż odległość będzie zapewne duża, a i logistyka w takim wypadku zrobi swoje. Gdy dowieziemy już wszystko do domu, pozostanie nam zatrudnić fachowców, którzy zajmą się zrobieniem nam nowej podłogi w salonie. Jeśli potrafimy zrobić to sami, to oszczędzimy sporo pieniędzy i będziemy mocno zadowoleni.

wzmocnienie podłoża